Norsk skogkatt är Norges officiella katt och härstammar från katter som vikingar tog med sig från Storbrittanien och katter som korsriddare tog med sig hem. Norska skogkatter är vanligt förekommande i norsk mytologi och i norska sagor. Norska skogkatter har en lång och tjock päls i dubbla lager. Underst har katterna ett mjukt underull och överst har skogkatter ett strävare och vattenavstötande täckhår. Skogkatter har ett trekantigt huvud med en kraftig käke. Öronen är stora och sitter brett isär. På öronen har skogkatter tofsar som påminner om tofsarna på lodjur. Noska skogkatter har mandelformade ögon.

Norska skogkatter är mycket intelligenta och lekfulla. Katterna gillar leksaker och stimulans, de är duktiga jägare och orädda klättrare. Större kattraser växer upp långsammare och tar längre tid på sig att bli vuxna. Norska skogkatter är mycket vänliga katter och trivs bra med människor och djur. De har ett inre lugn och tar livet med stor ro. En norsk skogkatt ligger gärna högt och njuter obekymrat av livet. Tack vare sitt avslappnade sätt så är skogkatter lätta att hantera och sköta. Deras sociala behov är mellanhögt, de vill gärna bli klappade men är samtidigt självständiga och inte en knäkatt. De vill gärna ha människor omkring sig men kräver inte ständig uppmärksamhet.

Norsk skogkatt är en utmärkt familjekatt och bor gärna tillsammans med andra djur. De blir vänliga, stabila och tillgivna husdjur. Ju mer närhet och tid du lägger ner ju mer får du tillbaka av din katt. Om du inte är hemma på dagarna kan du med fördel skaffa två skogkatter så att katterna kan ha sällskap av varandra. Med en nyfiken katt i hemmet kan det hända att hemmet kattanpassas. Känsliga prydnadssaker behöver ställas undan och giftiga växter kan behövas ta bort. Katten vill gärna ha ett klätterträd eller åtminstone en klösbräda. En skogkatt lever oftast i cirka 12-13 år men kan leva så länge som 18 år. Det är bra att ha någon annan som kan ta hand om katten.